top of page

Restoran Personelinin Asla Yapmaması Gereken Şeyler

  • Uğur Çanak
  • 22 Kas 2016
  • 2 dakikada okunur

Garson

Gazeteci Nilay Örnek daha önce böyle bir yazı ile karşımıza çıkmıştı. New York Times’da yayınlanan ‘Restoran Çalışanlarının asla yapmaması gereken 100 şey ‘ isimli bir yazıyı kendince uyarlayıp, okuyucuları ile paylaşmıştı. Keyifle okuyup, kendimce notlar çıkarmıştım. Ne zamandır, sektörel deneyimim, gözlemlerim ve iyi bir restoran müşterisi olmam sebebi ile böyle bir yazı

kaleme almayı düşünüyordum. Kısmet bugüneymiş, bloğumuzun ilk yazısına…

Birlikte çalıştığım personelimin de yapmaması için bir hayli uğraştığım durumları sizinle bu yazımda paylaşmak istiyorum.

Her servis personeli aslında bir tiyatro oyuncusu olduğunu unutmamalıdır. İnsanlar sadece yemek yemeye gelmiyor, iyi bir hizmet almak, kısıtlı zamanları içerisinde keyifli anlar yaratmak istiyorlar. Personel işletmeye adımınızı atar atmaz, tüm sıkıntılarını, acılarını dışarıda bırakmalıdır. Misafirler sürekli sizi izliyor, siz farkında olmasınız bile her mimiğinizi takip ediyorlar. Unutmayın, her şeye rağmen şov devam etmeli.

Servis personeli:

-Öncelikle mesleğini sevmelidir. Eğer sevmiyor ise başka bir meslek tercihi yapmalıdır.

-Empati kurabilmelidir. Biz restoran çalışanları nasıl misafirlerin empati kurup bizi anlamalarını istiyorsak, misafirlerde kendilerini anlamamızı ve empati kurmamızı bizden istiyorlar.

-Kesinlikle yalan söylememelidir. Artık herkes her şeyin farkında, söylediğiniz bir yalan sizi yerin dibine sokabilir. Bir hata veya gecikme olduysa açık açık misafire durum aktarılmalıdır.

-Servis edilen ürün hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Her şeyi bilmek gibi bir durum söz konusu değil. Ama en azında servis edilen ürün hakkında araştırma yapmalı ve bilgi sahibi olmalıdır. Misafir yediği ürün hakkında bilgi almak isteyebilir ve bunu verecek olan birincil kişiler servis personelidir. Sizi komik duruma düşürecek cevaplar vermemelisiniz.

-Temiz olmalıdır. Kılık, kıyafet, saç, el, sakal her zaman bakımlı ve temiz olmalıdır. İnsanlar sizin görüntünüz ve kokunuzdan rahatsız olmak ve yemeğinden tiksinmek zorunda değildir.

-Her misafire aynı ilgi ile yaklaşmalıdır. Yaş, cinsiyet, kılık ayrımı yapmadan servisini belli bir standarta oturtmalıdır.

-Ne yiyoruz? Ne içiyoruz? İki kişi miyiz? gibi kendinide içine sokan soru kalıplarından kaçınmalıdır. Terslenebilirsiniz!!!

-Siparişini takip etmelidir. Sisteme girdim, adisyona yazdım. Mutfak ürünü çıkarmamış, komi yemeği getirirken düşürmüş efendim gibi cevaplar ile misafire gitmeyin. Yemeği geç gelen aç bir misafir bazen korkunç bir canavara dönüşebilir.

-Sessiz müşteriden korkmalıdır. En tehlikeli müşteri tipi, sesi soluğu çıkmayan misafirlerdir. Başınıza olmadık işler açabilirler.

-Yanlış görünen hiç bir ürünü servis etmemelidir. Size servis etmeniz için yollanan tabak standartlara uymuyorsa aynı şekilde mutfağa geri yollanmalıdır.

-Paniğe kapılmamalıdır. Kriz kontrolünü iyi becerebilmelidir. Sizin panik olduğunuzu gören misafir de panik olabilir. Ya da sizin daha çok üzerinize gelebilir.

-Misafirle her zaman göz teması halinde olmalıdır. Elini kolunu sallayan bir misafir görüntüsü hoş değildir.

-Hitabına dikkat etmelidir. Çalışma arkadaşlarına ve misafirlere karşı her zaman bey-hanım diye hitap etmelidir.

-Misafiri her zaman takip etmelidir. Misafir yemeğini yerken suratı düşmüşse, tabağını yarım bırakmışsa, yolunda gitmeyen bir durum olup olmadığını nazikçe sormalı, yemek ile ilgili şikayetleri mutfak şeflerine bildirmelidir. Gerek görülürse, yemeği hızlı bir şekilde yenisi ile değiştirmelidir.

-Ne olursa olsun misafirin işletmeden güler yüz ile ayrılmasını sağlamalıdır. Servis edilen yemek çok kötü olsa bile, servis ve dozunda ilgi ile misafirin mekandan güler yüz ile ayrılmasını sağlalamalıdır.

 
 
 

Comments


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Copyright © 2025 ugurcanak.tr™ All Rights Reserved.

bottom of page